Karunk

2014. november 12. Konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából


Nagyszámú érdeklődő és előadó részvételével sikeres konferencia zajlott a KTK-n

- 2014. november 17., hétfő 08:12

November 12-én „Makrogazdasági döntések – Hálózati szinergiák” címmel nemzetközi tudományos konferenciának adott otthon az Erzsébet utcai campus.

Sorozatban immár 14. alkalommal került megrendezésre a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tudományos konferencia a Közgazdaságtudományi Karon – derült ki prof. dr. Székely Csaba, a konferencia szervezőbizottsági elnökének megnyitó beszédéből. A szép számban megjelent előadókat és az egyetemi hallgatóságot dr. Fábián Attila dékán is külön köszöntötte, majd a közgazdász szakma neves előadóitól hallhattak előadást a plenáris előadások keretében az érdeklődők.
Elsőként prof. dr. Kocziszky György az MNB Monetáris Tanácsának tagja vázolta a monetáris politika előtt álló aktuális kihívásokat és lehetőségeket. Ezután prof. pr. Bakacsi Gyula a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára villantotta fel a hálózatkutatás jelentőségét a társadalom- és gazdaságtudományokban. Harmadik előadóként Freid Mónika, a KSH főosztályvezetője számolt be a KSH által készített legfrissebb, a gazdaság állapotát jelző indikátorokról, kapcsolódva az első előadáshoz. Negyedik előadóként dr. Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke vázolta a kutatóintézet legfontosabb működési területét és azokat az irányokat, amelyek a nemzetintegráció elősegítését hivatottak szolgálni. Végül dr. Pogátsa Zoltán egy elméletibb jellegű előadásban vázolta a közgazdasági gondolkodás fejlődésének hazai folyamatait, összehasonlítva az osztrák iskola főbb képviselőinek tanait az úgynevezett Északi Modell filozófiájával.
A plenáris előadásokat követően ebédszünet következett, majd kisebb szekciókban folytatódott a munka. Többek között külön szekcióban kaptak helyet a gazdasági és társadalmi növekedést vizsgáló kutatások, az innovációmenedzsment, valamint a gazdasági és társadalmi hálózatok szerepét vizsgáló előadások is. Egy külön angol és német nyelvű szekció is kialakításra került, melyek olyan témákat dolgoztak fel, mint a tudásmenedzsment, az innovációt támogató kultúra és menedzsment, a termelésirányítás vagy éppen a globális gazdasági folyamatok.
A nap során több, mint 100 előadás hangzott el a modern közgazdaságtan és gazdálkodástudományok számos területéről. Az elhangzott előadások írott változatait a szervezőbizottság külön tanulmánykötetben fogja megjelentetni lektorálást követően, a legjobb tanulmányok pedig a Kar Gazdaság és Társadalom c. folyóiratának különszámában is megjelenési lehetőséget kapnak majd.
A szervezőbizottság ezúton is köszönetét fejezi ki minden résztvevő számára, hogy hozzájárultak a konferencia színvonalas lebonyolításához! Külön köszönet illeti a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványt a lebonyolításához nyújtott támogatásáért!

Linkek:

Kapcsolódó hírek:
Magyar Tudomány Ünnepe a KTK-n - 27-10-14 13:27