Karunk

2014. május 21–23. 17. Amber Road

Hipságh Gyöngyi és Szalay Éva Hedvig fényképei

Pulzus TV Hírexpress


Sopron TV Krónika


Sopron TV Prizma


Sikeresen zárult az Amber Road nyitó rendezvénye

- 2014. május 28., szerda 11:57

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2104. május 21. és 23. között tartotta az „Amber Road" – Közép–európai Gazdaságtudományi Karok hálózatának alapító rendezvényét, melynek záróeseményére május 23-án pénteken egy sajtótájékoztatóval és egyben az ünnepélyes partnerkapcsolati szerződés aláírásával került sor 9 ország 13 gazdaságtudományi kara részvételével.

Az „Amber Road” – azaz Borostyánkő út – a római időkben az egyik legfontosabb európai kereskedelmi útvonal volt Észak és Dél között, a Balti és az Adriai tenger között. Erre a közös történelmi múltra építkezvén hoztuk létre azt a határrégiókat is átszövő egyetemi szövetséget, mely egyben a regionális identitást is erősíti.
A hálózat kialakításánál a Borostyánkő úton, illetve elágazásain található közép-európai egyetemek gazdaságtudományi karait hívtuk meg 8 országból (Ausztria, Horvátország, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia).
A május 22-én tartott workshopon a résztvevők megállapodtak az elnökség sorrendjének meghatározásában, miszerint az első évben NYME KTK lesz e tisztség betöltője 2014. szeptember 1–jétől. A további elnökségek 6 havonta fognak cserélődni a partnerek között az országok (angol) nevének betűrendja szerint.
Az Elnökség és a Management felállítása mellett nagyon fontosnak tartották a hallgatói képviseletet is, ezért Hallgatói Tanácsot 2014. október 1-jével hoz létre a konzorcium.
Az első fontos lépések között szerepel a hálózat beindítása, az adatbázis felállítása, közös honlap indítása illetve a tagok képzéseinek és kutatási területeinek összehangolása.
A program részeként az első nap egy borkóstolós vacsorára invitáltuk a vendégeket, a Soproni Borház és Zsindelyes Pálinkaházba, ahol Rigler Zsolt tartott számukra borbemutatót. Másnap a workshop után Fertőrákos nevezetességeit mutattuk be, köztük a Mithras szentélyt is. A kisvonatos túra után a Fertő–tavon hajókázva fogyaszthatták el a résztvevők a vacsorájukat.
A sikeres háromnapos megbeszélés a május 23-án rendezett sajtókonferenciával zárult.

Összefoglalván: a résztvevő karok képviselői célként tűzték ki többek közt, a közös hálózat kialakítását, a nemzetközi kapcsolataik bővítését, mellyel teret nyújthatnak a hallgatói és oktatói mobilitásnak, a közös kutatási tevékenységnek és közös képzések kidolgozásának.

Linkek:

Kapcsolódó hírek:
Amber Road – Közép-európai Gazdaságtudományi Karok hálózata - 16-05-14 10:49